produkty biolitu
Przed 2500 laty Hipokrates wypowiedział cenne słowa: „żywność może być lekiem a lek żywnością”. W dobie dzisiejszych poszukiwań zdrowej żywności napotykamy nowy termin „żywność funkcjonalana”. Termin ten określa zasady, którym podlega produkt licencjonowany, tak jak odbywa się to np. w Japonii, czyli produkt pro-zdrowotny. Licencjonowanie produktu żywnościowego pojawiło się, ponieważ coraz trudniej dziś o zdrowe, naturalne pożywienie, co w czasach jeszcze niezbyt odległych było nie do przyjęcia. Żyjemy w środowisku z łatwym dostęp do zdobyczy dzisiejszej cywilizacji. Wraz z postępem tej cywilizacji , rozwojem nowych technologii i przemysłu, naturalne środowisko zostało skutecznie zanieczyszczone. W świetle współczesnej toksykologii żywności związki chemiczne, które występują w naszym skażonym środowisku mogą wnikać do naszego organizmu przez skórę, drogi oddechowe i przez przewód pokarmowy. Substancje toksyczne powodują działanie szkodliwe w żywym organizmie, a działanie toksycznej substancji może być odwracalne lub nieodwracalne. O toksyczności środowiska naturalnego i  skutkach w czasie działania różnych czynników mogą świadczyć choroby nowotworowe, uszkodzenia systemu immunologicznego, wady wrodzone i genetyczne. Dlatego tak ważne jest, na co zwraca szczególną uwagę Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności, kształtowanie świadomości społecznej co do ryzyka związanego ze skażeniem żywności oraz sposobami jej spożywania. Wyniki badań potwierdzają, iż organizm człowieka rocznie wchłaniania od 4-7 kg różnych toksyn środowiskowych. Przyjmujemy je wraz ze spożywaną żywnością w postaci: pestycydów, herbicydów, antybiotyków, aflatoksyn, z wodą w postaci metali ciężkich, z powietrzem przedostają się również jako tlenki azotu, siarki, ozon i pyły. Pestycydy i herbicydy w organizmie ludzkim wpływają na procesy rakotwórcze, jako neurotoksyny kumulują się w mózgu, zaburzają gospodarkę hormonalną i enzymatyczną. Aflatoksyny działają kancerogennie, hepatotoksycznie, immunotoksycznie i alergennie, powodują zaburzenia wzrostu. Należy wspomnieć również o niebezpiecznych dla organizmu człowieka dodatków do żywności jakimi są np.sztuczne środki słodzące, wpływające na otyłość i cukrzycę; glutaminiany wywołujące „sztuczny głód”, zespół jelita drażliwego, wpływające na uszkodzenia mózgu, siatkówki oka,; benzoesan sodu (E211) prowadzi do nadmiernej pobudliwości, uszkodzeń hormonu wzrostu, upośledza mitochondria naszych komórek co w konsekwencji może doprowadzić do chorób neurodegeneracyjnych jak choroba Parkinsona, : kwas cytrynowy (E330) stosowany dla wzmocnienia smaku i jako konserwant żywności w większych dawkach uszkadza zęby, prowadzi do próchnicy zwłaszcza u dzieci spożywających  słodycze, lody, napoje owocowe. Wzmaga wchłanianie do krwi metali ciężkich, zwłaszcza ołowiu i aluminium. Nadmierne spożywanie tej substancji prowadzi do choroby nerek i wątroby.

Problemy XXI wieku związane z zanieczyszczeniem środowiska coraz wyraźniej podkreślają zagadnienia żywności pro-zdrowotnej i jej wpływ na organizm ludzki. Substancje toksyczne przenikają do naszego organizmu nie tylko wraz z pożywieniem ale również przez skórę, uszkadzając jej strukturę, gromadzą się we włosach i paznokciach, wpływając negatywnie na naszą aktywność fizyczną i psychiczną.
W tych okolicznościach ważne jest zwrócenie szczególnej uwagi na detoksykację organizmu, czyli oczyszczenie w pojęciu globalnym nie tylko kosmetycznym. Jedynym sposobem neutralizacji negatywnego wpływu środowiska skażonego szkodliwymi substancjami cywilizacyjnymi jest wspomaganie naturalnych procesów oczyszczających, występujących w wątrobie, nerkach i jelitach przez zastosowanie naturalnych detoksykantów roślinnych z naturalnych ekologicznych upraw i z czystych ekologicznie rejonów. Z tego względu rekomendowane są właśnie suplementy zawierające ekstrakty naturalnych surowców, posiadające w swym składzie aminokwasy, przeciwutleniacze, witaminy, mikro- i makroelementy w formie łatwo przyswajalnych biokompleksów osadzonych na naturalnym nośniku – tkankach roślinnych. Suplementy produkowane przez firmę Biolit -Apteka Zdrowia Syberii i Ałtaju są oparte o ekstrakty naturalnych ziół i substancji z ekologicznie czystych terenów. Specyfika procesu technologicznego produktów firmy Biolit pozwala na uzyskanie maksymalnej ilości aktywnych składników z zachowaniem ich cennych właściwości. Analiza ryzyka zdrowotnego związanego z żywieniem, zwłaszcza dla tzw. cywilizacji zachodniej wskazuje na szkodliwość składników suplementów diety, zawierających syntetyczne odpowiedniki naturalnych komponentów np. Beta- karoten występujący zamiast witaminy A, alfa-tekoferol zastępuje witaminę E. Substytuty te mogą negatywnie wpływać na organizm. Natomiast wyniki badań epidemiologicznych wykazują ewidentne korzyści ze stosowania diety bogatej w warzywa, owoce i zioła. Ekstrakty pozyskiwane z naturalnych substancji roślinnych z czystych ekologicznie terenów, wzbogacają nasz organizm w drogocenne związki, których samodzielnie nasz ustrój nie może wyprodukować, odżywiają prawidłowo nasze komórki i wspomagają  organizm w walce z zanieczyszczeniem substancjami toksycznymi. Ideałem dla produkcji żywności jest produkcja w małej skali, prowadzona przy zastosowaniu naturalnych nawozów i naturalnych środków ochrony roślin z hodowlą zwierząt na wolnym wybiegu i małym ich stłoczeniem, w wolnej przestrzeni, która wpływałaby na zmniejszenie chorób wśród bydła, a tym samym eliminację antybiotyków z hodowli. Pozostaje to jednak w sferze marzeń.

Co możemy zrobić dla siebie w tej sytuacji? Obserwować i badać swój organizm, stymulować odporność organizmu poprzez wysiłek fizyczny, unikać stresu, ćwiczyć pamięć, eliminować z jadłospisu żywność przetworzoną, przygotowywać i spożywać proste dania, urozmaicone posiłki niskotłuszczowe o zawartości tłuszczu ok. 5%, dużo kasz, warzyw, przetworów kiszonych, naturalnych soków owocowo-warzywnych i przeprowadzać detoksykację organizmu produktami zawierającymi naturalne składniki roślinne z czystych ekologicznie terenów.

Translate »