Na przestrzeni wieków, człowiek nie starał się podporządkować przyrodzie a dążył  by stworzyć ją wygodniejszą dla swojego istnienia co w konsekwencji spowodowało destrukcyjny wpływ na środowisko naturalne. W ciągu ostatnich 30 lat stworzono 100 000 syntetycznych związków chemicznych zagrażających naturze i ludzkiemu życiu.

Niszczenie biosfery wraca do człowieka w postaci  chorób cywilizacyjnych, w tym także poprzez zmianę jakości produktów spożywczych, które dziś skażone są w intensywnych uprawach, czy intensywnych hodowlach wymagających użycia wielu substancji chemicznych w tym herbicydów czy pestycydów.

Żyjemy jednak w świecie gdzie co roku  zwiększa się ilość  pożywienia, które jest nie tylko zanieczyszczone pestycydami, metalami ciężkimi ale również genetycznie modyfikowane. Im wiecej człowiek spożywa  produktów GMO, tym większe jest ryzyko zachorowania na: złośliwe choroby krwi, choroby przewodu pokarmowego, schorzenia alergiczne, zwiększone jest ryzyko rozwoju chorób naczyniowo-sercowych.

Każdy sygnał o stanie zapalnym w naszym organizmie jest skutkiem wadliwej pracy naszego sytemu trawiennego. Tu właśnie leży przyczyna początku niedoboru immunologicznego.

Wobec tak katastrofalnego stanu ekosystemu, zatrucia gleby, wody i powietrza co też odbija się na jakości spożywanych produktów i do tego z często przetworzonych nic nie wartych surowców, zakłócenie procesów wchłaniania, procesów mikroekologii naszego organizmu jest nieuniknione.

Mikroflora  naszego organizmu często jest  nieprawidłowa właśnie z powodu  permanentnych niedoborów zdrowej żywności w tym zdrowego błonnika, wody oraz powietrza.   W pierwszej kolejności należy zadbać o prawidłowe trawienie a tym samym przywrócimy prawidłową funkcję jelit i całego systemu pokarmowego, który można przyrównać do ogromnego gruczołu hormonalnego, od  pracy ktorego zależą wszystkie narządy hormonalne!  Jednak pytanie  „jak to uczynić?“ wprowadza w zakłopotanie.

W FR nie wprowadzono upraw i nie  uprawia się GMO. Natomiast na zachodniej Syberii prowadzi się na szeroką skalę badania nukowe w oddziaływaniu substancji  czynnych, roślinnych na organizm człowieka. Badania te są imponujące i obejmują różne obszary.

Częstymi sygnałami wadliwej pracy układu trawiennego są wrzody żołądka, wrzody układu pokarmowego nie wspominając już o intoksykacji jelit.

Wspaniałym produktem na stany zapanlne przewodu pokarmowego i prawidłowe trawienie jest właśnie opisywany niedawno Toksidont -maj -ekstrakt korzenia łopianu majowego w terapi 3x do roku przez miesiąc, natomiast by sprostać problemom wrzodowym układu pokarmowego i często towarzyszącym krwawieniom  naukowcy z Syberii zalecają  wprowadzić do diety ekstrakt krwawnika pospolitego pod nazwą Achillan.

Unikalna formula wodnego ekstraktu ziela krwawnika  zawiera  silnie aktywny naturalny kompleks substancji biologicznie aktywnych, z których najważniejsze są: olejek eteryczny, związki polifenolowe, polisacharydy, minerały, witaminy K, C, karotenoidy.

Substancje te skuteczne są  w terapi wspomagajacej usuwanie  wrzodów żołądka, wrzodów dwunastnicy  z wysoką i niską kwasowością soku żołądkowego, stanów zapalnych i chorób zakaźnych przewodu pokarmowego (żołądka, jelita grubego, biegunki różnej etiologii), chorób wątroby i dróg żółciowych. Pomocne też w krwawieniach z macicy, jelit, nosa, krwawieniu z dziąseł, stanach zapalne jajników i macicy (włókniakach, zaburzeniach miesiączkowych, bolesnych miesiączkach, zaburzeniach menopauzalnych), początkowym stadium raka przewodu pokarmowego, do zapobiegania nawrotom nowotworu przewodu pokarmowego,  w dyskinezie pęcherzyka żółciowego.

Achillan- ekstrakt krwawnika  posiada ciekawy lecz skomplikowany skład chemiczny.

Olejek z krwawnika  to unikalny kompleks zawierający  min achille i hamazulen, które mają wyraźny wpływ przeciwzapalny na gojenie ran. Dzięki tym substancjom ma on swoje uzasadnienie stosowania również w alergii, gdzie łagodzi stan zapalny związany z obrzękiem.

Związki polifenolowe krwawnika zawierają flawonoidy, kwasy fenolowe, kumaryny, garbniki. Flawonoidy wykazują szerokie spektrum aktywności biologicznej, zwłaszcza  w detoksykacji i  działaniu przeciwutleniającym. To wyjaśnia ich  działanie przeciwwrzodowe, przeciwzapalne, oraz wpływ na  prawidłowy poziom cholesterolu.

Związki  polifenolowe wzmacniają naczynia krwionośne i  posiadają efekt anthistaminowy. Zmniejszają produkcję histaminy i osłabiają szkodliwy wpływ substancji z  wrzodziejącego narządu .

Obecność wyciągu złożonego polisacharyd  w krawaniku stanowi o jego działaniu ochronnym na błonę śluzową żołądka. Polisacharydy pochodzenia naturalnego  potężnie stymulują  reakcję obronną organizmu, wspomagają system  immunologiczny.

Karotenoidy  zawarte w krwawniku są wykorzystywane przez organizm do syntezy witaminy A, a wraz z nim  pozostałe substancje są bardzo aktywne i wykazują wyraźne działanie przeciwutleniające, zwiększajac ogólną i miejscową odporność organizmu.

Witamina C (kwas askorbinowy) bierze udział w wielu procesach przeciwutleniających  w organizmie, działa przeciwzapalnie chroniąc błony komórkowe i naczynia krwionośne przed uszkodzeniem. Wspomaga gojenie ran.

Obecność witaminy K w ekstrakcie krwawnika powoduje efekt   krzepnięcia w przypadku uszkodzenia błony śluzowej żołądka lub wrzodów jelitowych.

 

Ekstrakt krwawnik pod nazwą Achillan sporadycznie może być też stosowany w łagodzeniu zgagi i bólu o charakterze spasmatycznym, można go stosować przeciwskurczowo, przyczynia się do  łagodnego efektu przeczyszczającego w chorobach jelit (jelita cienkiego i okrężnicy) jak rownież może być stosowany w celu poprawy apetytu. Obniża gorączkę, hamuje rozwój grzybów. Może obniżać podwyższone ciśnienie krwi.

 

Potwierdzone naukowo jest działanie bakteriobójcze, przeciwpasożytnicze i przeciwzapalne wyciągów krwawnikowych. Krwawnik wpływa też korzystnie na układ oddechowy, działając odkażająco, rozkurczowo i przeciwkaszlowo. Polecany jest na Syberii przy nieżytach górnych dróg oddechowych.

 

Medycyna akademicka częstokroć leczy ale nie uzdrawia.Natura posiada potężną moc uzdawiania, tylko należy dać jej sznasę by mogła zastąpić wiele substancji syntetycznych, szkodliwych dla naszego organizmu w tym preparaty  przeciwhistaminowe- dominujace w arsenale leków przeciwrzodowych.

Syberyjscu naukowcy postrzegają człowieka holistycznie, którego korzenie nierozerwalnie  związane są z ekosytemem. Wszelkie zakłocenia równowagi ekologicznej są odbiciem w naszym  środowisku wewnętrznym. Dbając o naturę dbamy o sens swojego istnienia bez chorób.

 

mgr  Halina Jurkowska

 

Translate »